Iedereen die in de eerste helft van september een appartement of kamer huurt in Komiža heeft de mogelijkheid om een bijzonder festival bij te wonen, genaamd de Johannesbrooddagen. Dit festival werd in 2011 voor het eerst gehouden. Hoewel het slechts een paar jaar plaatsvindt, is het gewijd aan de langst levende plant in het Middellandse Zeegebied, die eeuwenlang onterecht is genegeerd. Het is een groenblijvende plant die, samen met olijven en wijnranken, vele generaties eilandbewoners en kustbewoners van de Middellandse Zee voedde. Johannesbrood groeit aan de zuidwestkust van het eiland Vis, waar de dagen warmer zijn. De plantages rond Komiza zijn het bekendst. Johannesbrood is de oudste bewoner van de zuidelijke Dalmatische eilanden, sommige struiken groeien hier al meer dan een millennium. Johannesbrood is resistent en groeit op rotsachtige grond tussen olijfbomen en wijngaarden. De eerste vruchten komen pas na tien jaar, na een lange rijpingsperiode. Hij bloeit in de herfst en geeft pas vruchten in de nazomer van het volgende jaar. Johannesbroodpeulen zijn zoet en hebben een intens aroma. In deze regio werd het gebruikt als vervanger voor chocolade. Er wordt gebak, meel voor de bereiding van verschillende gerechten en sterke drank van gemaakt, samen met 'rogacica', een specialiteit van Komiza-huishoudens. Het wordt gebruikt in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie als natuurlijk conserveermiddel. Tijdens de Johannesbrooddagen in Komiza kun je meer te weten komen over de brede toepassing van deze plant, die steeds meer wordt gebruikt als 'biologisch voedsel', maar ook als natuurlijke remedie tegen indigestie en dieetproblemen. Aangenomen wordt dat de johannesbroodboom 4000 jaar geleden al werd gebruikt en dat de bouwers van de Egyptische piramides zich voedden met johannesbrood. Johannesbroodbonen (Gr. - Keration) danken hun naam aan de goudmaat - karaat; omdat Johannesbroodkorrels in de oudheid werden gebruikt als eenheid voor het wegen van goud. Verbazingwekkend is het feit dat elke johannesbroodboon, ongeacht de grootte en opslagomstandigheden, altijd een massa van 0,18 gram heeft! Weeg dus niet te veel, bezoek Komiza in september, proef de specialiteiten van johannesbrood en sla het aroma van deze bijzondere plant op in je geheugen. Het zal een maatstaf worden voor het plezier dat alleen een eiland als Vis kan en weet te bieden!
Lees meer
Lees minder