Sinds tien jaar openen de wijnmakers van het schiereiland Pelješac elk eerste weekend van december de deuren van hun kelders om iedereen te verwennen die het aandurft om in deze vijandige tijd van het jaar een appartement, kamer of vakantiehuis te huren. Toch lijden de mensen van Pelješac niet onder een gebrek aan gastvrijheid; deze twee dagen worden gehouden voor vreugdevolle bijeenkomsten ter ere van de wijn, die van Pelješac, die goed bekend zijn in Kroatië en daarbuiten. De bekendste Pelješac-wijn is Dingač. Het is de eerste rode Kroatische wijn die in het buitenland wordt erkend. Plavac mali is een autochtone druivensoort die bestand is tegen de wind langs de zonnige en stijve kustlijn van het schiereiland. Dingač is het beste van deze wilde en resistente soort, die ook wel 'bloed van de aarde' wordt genoemd. Het geeft ook Postup, een andere rode beroemde Pelješac-wijn. Deze wijn is onvergetelijk, zelfs als je er nog een glas van gedronken hebt. Pelješac kelders - open deur dagen worden gehouden in Ston, Orebić en Trpanj, en verzamelen iets twintig wijnmakers in een strak schema van evenementen ter ere van wijn. Van het proeven van wijngoulash tot jonge wijn, met de introductie van lokale wijnmakers staat je een onvergetelijk weekend te wachten. Je zult de smaak van druiven op je lippen voelen en de eenvoud en schoonheid van het schiereiland ervaren, opgelost in een glas dikke rode nectar voor het ontwaken van alle zintuigen.
Lees meer
Lees minder