Cres is net als veel andere Kroatische eilanden een ware schatkist, een plek waar traditionele kennis en vaardigheden nog steeds leven, ook die we nergens anders ter wereld zullen vinden. Deze vaardigheden hebben het dagelijks leven van de lokale bevolking vergemakkelijkt, en sommige hebben het zelfs letterlijk zoeter gemaakt. Een van deze vaardigheden is het bereiden van een traditionele cake Olito, die de generaties eilandbewoners hier al verrukten. Ook al klinkt het Spaans, Olito is een specialiteit in Orlec op Cres, waar je het nog steeds kunt proeven en daarom, als je een appartement, kamer of vakantiehuis op Cres huurt, mis dan niet de kans om je smaakpapillen te verwennen met iets dat je nergens anders zult kunnen proeven. Het traditionele gerecht Olito uit Cres is een inheemse cake van schapenvet. Het klinkt misschien niet bijzonder verleidelijk, des te meer dat “olito” de darm betekent, en Olito is een gebakje dat wordt gemaakt door schapenboeren op het eiland Cres. Het recept is ogenschijnlijk eenvoudig, bloem, droge vijgen en rozijnen gemengd met schapenvet geven een homogeen mengsel om de maag van het schaap te vullen. De maag is vooraf schoongemaakt, gedroogd, gevuld en enkele uren gekookt, daarna in plakjes gesneden en kort gebakken in olijfolie. Dit geeft ons de unieke smaak van een cake die onmogelijk te stoppen is met eten totdat de laatste kruimels op het bord verdwenen zijn, en het plezier van vakantie op Cres blijft permanent in onze smaaksensatie geprent. Vandaag de dag wordt de heerlijke Olito taart op slechts een paar plaatsen op Cres en bij speciale gelegenheden bereid. Zoek die plaatsen op en neem een kijkje in het kookboek van Cres op zoek naar traditionele recepten, zoals Olito, een verrukkelijk plezier van het eilandleven.
Lees meer
Lees minder